top of page

De Voordelen van Consistent Klantcontact

  • Foto van schrijver: Jorrit Fertig Kassteen
    Jorrit Fertig Kassteen
  • 11 apr
  • 2 minuten om te lezen

In de zakenwereld draait veel om een soepel verloop. En een van de pijlers daaronder is de manier waarop je met je klanten omgaat. Stel je voor dat elke keer dat een klant contact zoekt, de ervaring net even anders is. Soms word je vlot geholpen, dan weer duurt het tergend lang. De ene medewerker is direct op de hoogte, de ander moet alles uitzoeken. Dat is niet ideaal voor de klant, en ook voor jouw bedrijf is dat verre van efficiënt.


Daarom is het zo waardevol om heldere, vaste werkwijzen te hebben voor elk klantcontactmoment. Zie het als een soort routekaart voor elk gesprek. Dat is in feite wat standaardprocedures inhouden. En geloof ons, dit is niet alleen een kwestie van netheid; het is een slimme aanpak die je aanzienlijk wat tijd kan besparen.


Door vaste procedures te hanteren in de omgang met klanten, waarborg je een consistente service. Of een klant nu met Jan, Marie of Fatima spreekt, de benadering is hetzelfde. Dit creëert vertrouwen en draagt bij aan een positieve klantervaring. Wanneer klanten weten wat ze kunnen verwachten, voelen ze zich zekerder in hun relatie met jouw bedrijf. In een competitieve markt, waar klanten snel naar een concurrent kunnen overstappen, is dit van cruciaal belang.


Voor je eigen team is het werken met vaste procedures eveneens een stuk eenvoudiger. Ze beschikken over duidelijke richtlijnen over hoe en wanneer ze contact met de klant moeten opnemen, en over welke onderwerpen dat contact dient te gaan. Dit vermindert onzekerheid en stimuleert proactief handelen. Medewerkers voelen zich competenter in hun rol en zijn beter in staat de klant efficiënt en effectief te helpen. Het resultaat? Snellere reactietijden, minder fouten en uiteindelijk tevredener klanten.


En dan de tijdsbesparing, een aspect dat vaak onderschat wordt. Door regelmatige contactmomenten met klanten in te plannen volgens een vast schema, kun je potentiële problemen vaak in een vroeg stadium signaleren en aanpakken. Neem bijvoorbeeld een lopend project. Een periodieke check-in van tien minuten met de klant kan cruciaal zijn om eventuele misverstanden of veranderende wensen tijdig te ontdekken. Als je hier pas aan het einde achter komt, kan dat leiden tot veel extra werk dat voorkomen had kunnen worden.


Het is waar dat een standaard tussentijds contactmoment van tien minuten soms overbodig lijkt als er geen directe issues zijn. Echter, diezelfde geplande tien minuten kunnen op andere momenten van onschatbare waarde blijken. Het biedt de medewerker de kans om actief naar feedback te vragen, de voortgang te bespreken en eventuele zorgen van de klant weg te nemen voordat ze escaleren tot significante problemen of ontevredenheid. Deze vroege interventies kunnen je bedrijf uren aan onnodig werk besparen dat anders later gecorrigeerd had moeten worden. Het tijdig bijsturen van een project of het verduidelijken van verwachtingen voorkomt dat er veel energie gestoken wordt in werk dat uiteindelijk niet aan de behoeften van de klant voldoet en dus inefficiënt is geweest. De initiële investering in gestructureerd klantcontact betaalt zich zo terug in een efficiëntere workflow en een aanzienlijke vermindering van de tijd die besteed wordt aan het oplossen van latere problemen.


Kortom, het opstellen van een helder plan voor klantcontact is een strategische zet. Het garandeert een consistente, professionele en efficiënte interactie, wat resulteert in tevreden klanten én een aanzienlijke tijdsbesparing voor jouw bedrijf.

Comments


bottom of page